MiastoStoleczne.pl

Akcesoria niezbędne w pracy każdego baristy

Żeby barista dobrze wykonywał swoją pracę, powinien przede wszystkim pasjonować się kawą i nieustannie pogłębiać swoją widzę na temat jej podawania i przygotowania. Jednak połączenie poznanej teorii z praktyką nie będzie łatwe, jeżeli nie będzie posiadał on niezbędnych akcesoriów. Oczywiście najważniejszym narzędziem pracy baristy jest ekspres do kawy, który trzeba dobrze znać, wiedzieć jak działa i jakie ma funkcje. Kolejnym istotnym elementem jest młynek służący do mielenia ziaren. Jednak na tym nie kończy się lista niezbędnych akcesoriów do profesjonalnego parzenia kawy.

Tamper (ubijak)

To przedmiot, który służy do ubicia zmielonych ziaren kawy. Dzięki temu można otrzymać odpowiednio intensywne espresso w czasie parzenia. Urządzenie to jest bardzo proste, ale korzystając z niego, koniecznie trzeba znać różne techniki nacisku, co ma przełożenie na smak serwowanej kawy. Przy wyborze tampera znaczenie ma jego średnica. Dużym ułatwieniem jest obecność podstawki i maty do ubijania naparu.

Odbijak na fusy

Urządzenie, które pełni nieocenioną rolę podczas usuwania fusów. Działa na zasadzie uderzania kolbą w specjalną belkę, co pozwala zbędnym resztkom mielonej kawy szybko znaleźć się w innym naczyniu. Dzięki temu w otoczeniu ekspresu do kawy panuje ład i porządek.

Dzbanek do spienienia mleka

Odpowiednia dysza służąca do spieniania mleka może spełniać swoje zadanie właściwe w każdym naczyniu, jednak na rynku są dostępne dzbanki o specjalnym kształcie, które ułatwiają ten proces. Są one estetycznie wykonane z wysokiej jakości materiałów.

Termometr

Kiedy decydujemy się na metodę parzenia kawy, która wymagają określonej temperatury wody, niezbędny będzie specjalny termometr. Może on również kontrolować temperaturę mleka, co ma duży wpływ na smak gotowej kawy.

Waga

W niektórych metodach trzeba znać wagę ziaren kawy. Pozwala to na uzyskanie dokładnie takiego smaku, jaki założył sobie barista. Aby uzyskać nowe receptury, barista musi eksperymentować – waga odgrywa tu kluczową rolę.

Pisak do latte art

Oprócz smaku duże znaczenie ma estetyka i dekoracja podanej kawy. Aby stworzyć niepowtarzalne, precyzyjne wzory na spienionym mleku, profesjonalny barista może posłużyć się tym zaostrzonym patyczkiem. Dekorowanie kawy to prawdziwa sztuka i chociaż narzędzie do tego potrzebne jest bardzo proste, poprawne nim operowanie nie jest takie łatwe i wymaga sporej wprawy.

Pojemnik na kawę

Odpowiednie przechowywanie ziaren kawy ma wielkie znaczenie. Najlepiej wykorzystać w tym celu specjalne szklane pojemniki, które nie tylko są bezpieczne i odporne na wysoką temperaturę, ale również bardzo estetyczne i eleganckie. Dzięki nim kawa z pewnością zachowa swój aromat i smak, a także zawsze będzie świeża.

Pędzel do czyszczenia ekspresu

Tak jak wspomniano powyżej ekspres do kawy to podstawowe narzędzie pracy każdego baristy, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie dbanie o niego i konserwacja. W ten sposób będzie spełniał prawidłowo swoje zadanie przez dłuższy czas. Pomoże w tym stosowanie specjalnego pędzelka.

Praca baristy nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Wymaga posiadania nie tylko odpowiedniej wiedzy, ale również specjalnych narzędzi. Przygotowanie kawy o niepowtarzalnym smaku, aromacie, a także podanie jej w sposób cieszący nasze oczy to prawdziwa sztuka, w której pomagają profesjonalne akcesoria.

Inspirowane: Msbis.com – strona dla barmanów

You might also like