MiastoStoleczne.pl

Dlaczego warto planować jadłospis na cały tydzień?

Codzienne obowiązki i szybkie tempo życia nie sprzyjają temu, aby planować poszczególne posiłki z wyprzedzeniem. Większość osób planuje codzienne menu na bieżąco, sugerując się chwilowymi zachciankami lub daniami serwowanymi przez pobliską restaurację. Warto jednak poświęcić kilkanaście minut w tygodniu, aby dokładnie zaplanować jadłospis na najbliższe dni. Takie rozwiązanie nie tylko znacząco wpływa na poprawę sylwetki, ale również pomaga podreperować domowy budżet.

Regularna kontrola spożywanych posiłków

Z pewnością największą zaletą planowania codziennego menu z wyprzedzeniem jest całkowita kontrola nad jakością i ilością spożywanego jedzenia. Taka systematyczność nie tylko pozwoli szybciej zrzucić zbędne kilogramy, ale również wpłynie na zdrowsze i bardziej wartościowe odżywianie.

Mimo stosowania konkretnej diety, przypadkowość posiłków często ma negatywny wpływ na jej efektywność i nie pozwala uzyskać satysfakcjonujących wyników. Niedokładne, wyliczane na szybko kalorie oraz nieznajomość dokładnych wartości odżywczych poszczególnych produktów z pewnością nie sprzyjają osiągnięciu wymarzonego celu.

Wybierając dania na poszczególne dni, można od razu stworzyć listę potrzebnych produktów, które są niezbędne do przygotowania zaplanowanych posiłków. Zdecydowanie pomoże to zaoszczędzić nieco czasu na codziennym spacerze do sklepu i uniknąć sytuacji, w której nagle brakuje produktu, niezbędnego do przygotowania ulubionej potrawy.

Planowanie tygodniowego jadłospisu jest również idealnym rozwiązaniem dla osób, które pragną schudnąć. Systematyczność w jedzeniu, stanowi podstawę praktycznie wszystkich diet i jest ich kluczowym elementem. Ważne jest również to, że dzięki temu, możemy w spokoju rozpisać ilość poszczególnych kalorii oraz wartości odżywczych. Nie będziemy się więc musieli obawiać, że kupiony na szybko fast-food w pobliskim barze, zawiera więcej kalorii niż w rzeczywistości powinniśmy w danym dniu spożyć.

Oszczędność pieniędzy

Opracowanie menu na cały tydzień przyniesie również sporą ulgę naszemu portfelowi. Jeśli zdecydujemy się robić zakupy tylko raz w tygodniu z wcześniej przygotowaną listą, podreperujemy nieco domowy budżet, unikając wydawania pieniędzy na niepotrzebne produkty lub ich zbyt wielką ilość. Przemyślana strategia żywieniowa pomaga również zapobiec wyrzucaniu i marnotrawieniu jedzenia. Kupujemy dokładnie tyle produktów, ile potrzebnych jest do wykonania wybranych przez nas dań z tygodniowego jadłospisu. Dodatkowo, zmniejsza się ryzyko kupowania nieplanowanych, często sycących przekąsek, które mają chwilowo przyćmić uczucie głodu.

Brak czasu a planowanie posiłków

Wiele osób, swoją niesystematyczność w jedzeniu i przygotowywaniu posiłków tłumaczy brakiem czasu i nadmiarem codziennych obowiązków. Wbrew pozorem, stworzenie tygodniowego jadłospisu, pomaga uporać się z tego typu problemami. Nie musimy na bieżąco zastanawiać się nad tym co przygotować w danej chwili na obiad lub jakie produkty należy kupić do ulubionych dań. Zaoszczędzimy więc czas przeznaczony na częste wizyty w sklepie.

Osoby, które są szczególnie zajęte, powinny utworzyć jadłospis na bazie prostych, nieskomplikowanych receptur. Można też postarać się o wcześniejsze przygotowanie kilku dań jednocześnie, chociażby śniadania z drugim śniadaniem czy obiadu z kolacją.

Warto również zwrócić uwagę na oferty firm cateringowych. Decydując się na dietę pudełkową, codziennie dostajemy paczkę z przygotowanymi posiłkami na cały dzień. Opracowane odpowiednio programy dietetyczne dostosowywane są do potrzeb klientów. Można zarówno skorzystać z menu wegańskiego, bezglutenowego czy opartego o dietę paleo. Catering ekologiczny wykorzystuje wyłącznie produkty najwyższej jakości. Możemy być pewni, że nasze posiłki będą urozmaicone, a nasz organizm zostanie zaopatrzony we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Planowanie jadłospisu powinno stać się cotygodniowym obowiązkiem w każdym domu. Systematyczne spożywanie posiłków nie tylko wpływa na zdrowsze odżywanie, ale również pomaga zaoszczędzić trochę czasu i pieniędzy. Osoby bardziej zabiegane powinny z kolei postawić na dietę pudełkową. Wygodnie i ekspresowo dostarczane posiłki, pozwolą nadal zachować zdrowe nawyki.

źródło: paleocatering24.pl – catering na diecie

You might also like